ihracattalepalmanyasuriye
DOLAR
42,8157
EURO
50,5763
ALTIN
6.166,51
BIST
11.340,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya
Çok Bulutlu
10°C
Konya
10°C
Çok Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
8°C
Cuma Hafif Yağmurlu
9°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
4°C
Pazar Açık
3°C
Rusya’dan AB’ye Deniz Ürünleri İthalatı, Ukrayna’daki Özel Askerî Operasyonun Başlamasından Sonra Arttı

Rusya’dan AB’ye Deniz Ürünleri İthalatı, Ukrayna’daki Özel Askerî Operasyonun Başlamasından Sonra Arttı


Avrupa Komisyonu’nun AB ile Rusya arasındaki balık ve deniz ürünleri ticaretinin sonuçlarına ilişkin yayımladığı rapora göre, 2022–2024 döneminde AB’nin Rusya’dan balık ve deniz ürünleri ithalatı, Ukrayna’daki özel askerî operasyonun başlamasından önceki seviyeleri aştı.

2020 yılında AB ülkeleri Rus balığı ve deniz ürünleri için 583 milyon euro, 2021 yılında ise 613 milyon euro ödedi. 2022’de sevkiyatlar 955 milyon euro’ya, 2023’te 861 milyon euro’ya ulaştı. 2024 yılında Rusya’dan ithal edilen balık ve deniz ürünlerinin hacmi 709 milyon euro ve 179 bin ton oldu. Rusya, AB pazarına bu tür ürün tedarik eden ülkeler arasında 13. sırada yer aldı.

İhracatın ana kalemini beyaz etli balık türleri oluşturdu. Morina balığı 73 bin ton ve 411 milyon euro ile, Rusya’nın AB’ye ihracatının değer olarak yarısından fazlasını oluşturdu. Alaska pollock (mintay) ikinci sırada yer aldı: 80 bin ton, 186 milyon euro.

2024 yılında Rus balığının en büyük ithalatçıları Hollanda, Almanya, Fransa ve Polonya olmaya devam etti.

Avrupa Komisyonu, yaptırım paketlerine rağmen Rusya ile AB arasındaki balıkçılık ve deniz ürünleri ticaretinin yüksek seviyesini koruduğunu belirtti. Ayrıca ürünlerin önemli bir kısmının, ek işleme ve yeniden ihracatın yapıldığı üçüncü ülkeler üzerinden AB’ye girdiğine dikkat çekti.

Kaynak: Rus Haber/ VZGLYAD