ihracattalepalmanyasuriye
DOLAR
42,5291
EURO
49,5628
ALTIN
5.744,63
BIST
11.007,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Konya
Hafif Yağmurlu
10°C
Konya
10°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Çok Bulutlu
9°C
Polonya’nın Ticaret Açığı Temmuz’da Arttı

Polonya’nın Ticaret Açığı Temmuz’da Arttı


Polonya, Temmuz 2025’te 1.17 milyar avro olan dış ticaret açığını bir önceki yıla kıyasla artırarak 1.27 milyar avroya yükseltti. Açığın büyümesinde ithalatın ihracattan daha hızlı artması etkili oldu.

İhracat, giyim, ayakkabı ve oyuncakların yeniden ihracı ile yüksek tarım fiyatlarının yanı sıra otomotiv sektöründe otobüs, araba ve kamyon satışlarındaki güçlü performans sayesinde %2,7 artış göstererek 28.2 milyar avroya çıktı. Böylece ihracat üst üste üçüncü ayda artış kaydetti. Ancak metaller ve diğer ara mallar ihracata negatif katkı yaptı.

İthalat ise %3 artarak 29.5 milyar avroya yükseldi ve yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artışta, yeniden ihracat için alınan mallar ve Çin’den yapılan yolcu aracı ithalatındaki patlama etkili oldu. Öte yandan, düşük küresel petrol fiyatları yakıt ithalatını sınırlarken, zayıf sanayi faaliyetleri ara malı talebini baskıladı.


Polonya’nın Ticaret Açığı Türkiye İhracatçılarına Ne Anlatıyor?

Polonya, Temmuz 2025’te ithalatın ihracatı aşmasıyla 1.27 milyar avro ticaret açığı verdi. İhracat tarafında özellikle otomotiv sektöründe güçlü otobüs, kamyon ve binek araç satışları, tarım ürünlerindeki yüksek fiyatlar ve giyim–ayakkabı–oyuncak gibi yeniden ihraç kalemleri dikkat çekti. Buna rağmen metaller ve bazı ara mallarda düşüş ihracatı sınırladı.

İthalat ise %3 artarak 29.5 milyar avroya çıktı ve bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artışta özellikle Çin’den yolcu aracı ithalatındaki patlama ve yeniden ihracat için alınan ürünler rol oynadı.

Türkiye Açısından Değerlendirme

  • Otomotiv ve yan sanayi: Polonya’da artan araç ithalatı, Türkiye’nin otomotiv parçaları, lastik, akü ve cam gibi tamamlayıcı ürünleri için fırsat oluşturuyor.
  • Giyim ve tekstil: Yeniden ihracatta öne çıkan giyim ve ayakkabı kalemleri, Türkiye’nin güçlü tekstil sektörüne avantaj sağlıyor.
  • Tarım ve gıda ürünleri: Yükselen tarım fiyatları, Türk tarım ve gıda ihracatçıları için alternatif bir pazar kapısı aralıyor.

Polonya, AB’nin en hızlı büyüyen tüketici pazarlarından biri olmaya devam ediyor. Türkiye’den yapılacak ihracatta lojistik yakınlık, Gümrük Birliği avantajı ve rekabetçi fiyatlar sayesinde Türk firmalarının payını artırması mümkün görünüyor.

12.09.2025
14